ByLC Blue Monday

Het is weer zover, die ene dag van het jaar dat je het liefst onder je dekens blijft liggen tot de dag weer voorbij is “blue monday”. Kerst is voorbij, het weer is regenachtig en de vakantie is nog láng niet in zicht. Daar komt ook nog eens bij dat de Maandag voor veel mensen de meest ongewenste dag van de week is. Maar wat maakt nou specifiek 19 Januari de meest deprimerende dag van het jaar? Wij zochten het voor jullie uit:

oorsprong

We hebben de term allemaal weleens gehoord. Maar waar komt het fenomeen blue monday vandaan? De eerste persoon die sprak over Blue Monday was de britse psycholoog Cliff Arnall. Deze man heeft in 2005 een formule uitgevonden waarmee de meest deprimerende dag van het jaar te berekenen is. Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen. Cliff heeft echter nooit gespecificeerd wat de eenheden van de variabelen uit zijn formule zijn.
bylc-blue-monday6
Het liefst blijven we allemaal in bed liggen op Blue Monday

Inhoudelijk is er vooral in het begin veel commentaar geweest op de formule van Cliff Arnall. Zo zouden de verschillende variabelen te onduidelijk zijn. Hoe kun je bijvoorbeeld de maat van het weer berekenen? Doet Cliff dit in temperaturen? Voor veel wetenschappers is het dan ook onduidelijk hoe Cliff aan deze formule is gekomen.

Verder heeft Cliff ook een aantal andere formules gepubliceerd, waaronder een waarmee de “gelukkigste dag van het jaar” te berekenen is. Ook voor deze formules ontbreekt tot op heden enige vorm voor logische of wetenschappelijke basis.

Maar ondanks de wat onduidelijke oorsprong is de term blue monday toch erg bekend geworden bij het grote publiek. Dit hebben we dus allemaal te danken aan Cliff Arnal en zijn onduidelijke formule.
Nu hebben wij van ByLC een speciale aanbieding voor onze bezoekers om deze blue monday toch een beetje verdraaglijker te maken. Vandaag zijn namelijk al onze blauwe producten te koop met een korting van 20%! Kijk dus snel of er iets leuks tussen zit. En gelukkig is Blue Monday maar eens per jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *